Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 39.00€
με Box NowΣυμπληρώματα διατροφής, πότε δίνω στο παιδί μου;
Ως γονείς θέλουμε για τα παιδιά μας την καλύτερη δυνατή διατροφή, πολλές φορές όμως νοιώθουμε πως υπάρχει η ανάγκη και για κάποιο συμπλήρωμα διατροφής για τα παιδιά μας, πόσο ρεαλιστική είναι αυτή η ανάγκη και πότε είναι επιβεβλημένη;
Μια πρώτη περίπτωση που συνίσταται η χρήση συμπληρώματος διατροφής είναι στην περίπτωση που το παιδί ακολουθεί κάποια δίαιτα με περιορισμούς, όπως η χορτοφαγική ή κάποια δίαιτα για να επανέλθει στις καμπύλες δείκτη μάζας σώματος όπου συνιστάται η λήψη βιταμίνης B12 και κατά περίπτωση σιδήρου και ασβεστίου.
Έπειτα άλλες περιπτώσεις που βοηθά η λήψη συμπληρώματος διατροφής είναι όταν υπάρχει κάποια παθολογική κατάσταση όπως διάρροια για κάποιες μέρες όπου συνιστάται η λήψη ψευδαργύρου και η περίπτωση κάποιας χρόνιας γαστρεντερικής πάθησης όπως η κοιλιοκάκη και το ευερέθιστο έντερο όπου υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής που αναπληρώνουν τα μικροθρεπτικά συστατικά που δυσκολεύεται να απορροφήσει το παιδί.
Σε περιπτώσεις όπου το παιδί ταλαιπωρείται από ιώσεις του αναπνευστικού ή το κοινό κρυολόγημα, συμπληρώματα όπως η πρόπολη, η βιταμίνη C , το σαμπούκο, η β-γλυκάννη και τα προβιοτικά δεν έχουν ακόμα ικανό αριθμό από μελέτες που να επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα της λήψης τους εν αντιθέσει με τους ενήλικες. Άλλη μια συνθήκη που οδηγεί στην λήψη συμπληρωμάτων από τα παιδιά είναι η λήψη φαρμακευτικής αγωγής όπως αντιβιώσεις όπου δίνονται προβιοτικά, μεθοτρεξάτης όπου δίνεται φολικό οξύ και κορτικοστεροειδών όπου δίνεται βιταμίνη D.
Τέλος αναγκαία είναι η χορηγία συμπληρωμάτων όταν υπάρχει διαπιστωμένη μετά από αιματολογικό έλεγχο κάποια έλλειψη βιταμίνης ή μετάλλων. Συμπτώματα που μας οδηγούν σε αιματολογικές εξετάσεις και σε τυχών λήψη συμπληρωμάτων είναι η ξηροδερμία για έλλειψη βιταμίνης A, η αιμορραγία στα ούλα για έλλειψη βιταμίνης C και τα περιστοματικά εξανθήματα για έλλειψη ψευδαργύρου.
Ως γονέας για να προσεγγίσουμε το θέμα των συμπληρωμάτων στη σωστή τους διάσταση θα πρέπει να ακολουθούμε οδηγίες των επιστημόνων υγείας, του παιδιάτρου, του φαρμακοποιού και του διαιτολόγου, καθώς ειδικά στις λιποδιαλυτές βιταμίνες A,D,E,K υπάρχει ο κίνδυνος τοξικής υπερδοσολογίας και δε θα πρέπει να ξεχνάμε την αξία μιας ισορροπημένης δίαιτας για την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών μας.