Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το Hapillbox άλλαξε, εάν είστε παλιός μας πελάτης, παρακαλούμε πατήστε εδώ για επανενεργοποίηση του λογαριασμού σας!

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 39.00€

Αναζήτηση

Αφυδάτωση: Ο Ύπουλος Εχθρός

Αφυδάτωση: Ο Ύπουλος Εχθρός
Όλοι μας γνωρίζουμε ότι το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή και συμμετέχει σε όλες σχεδόν τις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος. Φροντίζουμε όμως να είμαστε κατάλληλα ενυδατωμένοι?

Νερό: Πηγή Ζωής

Στον οργανισμό μας το νερό διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, όπως:
  1. ρυθμίζει τη θερμοκρασία,
  2. συμμετέχει στη διατήρηση του αγγειακού όγκου,
  3. ρυθμίζει ιδανικά το σωματικό βάρος
  4. περιέχει πολλά σημαντικά στοιχεία απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία (ηλεκτρολύτες-μέταλλα και ιόντα)
  5. λειτουργεί ως διαλύτης στις βιοχημικές αντιδράσεις και ως μέσο μεταφοράς για την παροχή θρεπτικών συστατικών εντός του σώματος, αλλά και
  6. συμβάλλει στην απομάκρυνση των αποβλήτων, κυρίως μέσω των νεφρών.
Σε σημαντικές διαταραχές των ποσοτήτων νερού του σώματος, λόγω κυρίως μειωμένης πρόσληψης, μπορεί να οδηγηθούμε σε κίνδυνο της υγείας μας. Όπως και με άλλες βασικές ουσίες, οι συστάσεις πρόσληψης νερού είναι διαθέσιμες από διάφορους έγκυρους φορείς [π.χ. Ινστιτούτο Ιατρικής (IOM) και Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA)] και γενικά κυμαίνονται από 2-2,7 L/ημέρα για ενήλικες γυναίκες και 2,5-3,7 L/ημέρα για ενήλικες άνδρες. [caption id="attachment_29233" align="alignright" width="600"] Αφυδάτωση: Συμπτώματα, συνέπειες και αντιμετώπιση[/caption] Η επαρκής ενυδάτωση έχει ζωτική σημασία για τη διατήρηση της υγείας, αν και οι περισσότεροι από εμάς δεν της δίνουμε την κατάλληλη προσοχή. Η ρύθμιση της ενυδάτωσης υπολογίζεται με βάση το υδατικό ισοζύγιο, δηλαδή την καθαρή διαφορά/ισορροπία ανάμεσα στην πρόσληψη και την απώλεια νερού από τον οργανισμό. Όταν η ισορροπία αυτή διατηρείται σταθερή μέσα σε ένα φυσιολογικό εύρος, έχουμε την επιθυμητή ενυδάτωση. Διαταραχές του ισοζυγίου αυτού μπορούν να οδηγήσουν είτε σε υπερβολική ενυδάτωση είτε σε αφυδάτωση. Η σωστή ενυδάτωση επιδρά σε ποικίλα συστήματα του οργανισμού μας, όπως στο νευρικό, με αλλαγές στη διάθεση, πονοκέφαλο και σύγχυση, στη λειτουργία του γαστρεντερικού και νεφρικού συστήματος, στην υγεία του δέρματος, στο σωματικό βάρος και γενικότερα στην ομοιόσταση του οργανισμού.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα που προκύπτουν λόγω αφυδάτωσης του οργανισμού είναι πολυάριθμα και εκδηλώνονται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα και με την ηλικία του ανθρώπου. Το πρωταρχικό σύμπτωμα είναι η αίσθηση δίψας, που αποτελεί «καμπανάκι» για τον οργανισμό. Επιπλέον, παρουσιάζονται κούραση, γνωστική απώλεια, παραλήρημα, ευερεθιστότητα, υπνηλία, ζάλη, πονοκέφαλοι, μειωμένη όρεξη ή/και παροδικές λιγούρες, μειωμένη συχνότητα ούρησης, συμπυκνωμένα ούρα με οσμή και ενδεχομένως ταχυκαρδία. Σοβαρή φαίνεται να είναι και η επίδραση στο γαστρεντερικό σύστημα, καθώς η αφυδάτωση πολύ συχνά καταλήγει σε δυσκοιλιότητα. Τέλος, επηρεάζεται και ο δερματικός φραγμός με το δέρμα να είναι από αφυδατωμένο έως ξηρό.

Αντιμετώπιση

Είναι πολύ σημαντικό να εντοπίζουμε εξ αρχής τα συμπτώματα της αφυδάτωσης αλλά και τους παράγοντες που την προκαλούν (πχ μειωμένη κατανάλωση νερού, έντονη εφίδρωση κατά τους θερινούς μήνες, διαρροϊκές κενώσεις και έμετοι, υπέρμετρη κατανάλωση ζάχαρης ή και αλκοολούχων ποτών) και να προσπαθούμε να αντισταθμίσουμε την κατάσταση. Μια άμεση λύση για τη γρήγορη ανατροπή της αφυδάτωσης είναι η λήψη διαλυμάτων ηλεκτρολυτών (Almora, Biogaia, Electrolytes Powerhealth, Lanes) σταδιακά μέσα στην ημέρα, ώστε να μπορέσει ο οργανισμός να αναπληρώσει τις χαμένες ποσότητες. Αύξηση στη λήψη υγρών (νερό, καφές/τσάι χωρίς ζάχαρη, αναψυκτικά τύπου light) για τη συνεχή ενυδάτωση του οργανισμού. Γρήγορα ντους μέσα στην ημέρα με χλιαρό νερό κατά τους θερινούς μήνες για να αποτραπεί η περαιτέρω αφυδάτωση του δέρματος καθώς και η χρήση αφρόλουτρων και κρεμών που εμπλουτίζουν τις στοιβάδες του δέρματος.

Επιμύθιο:

Η αφυδάτωση είναι ένας ύπουλος εχθρός του οργανισμού μας και γι αυτό θα πρέπει να είμαστε διαρκώς σε εγρήγορση ώστε να αποφύγουμε τις δυσάρεστες συνέπειές του, τόσο άμεσες όσο και τις πιο μακροπρόθεσμες (πχ γήρανση δέρματος και χρόνια κόπωση).

Extra tips:

*1-2 ποτήρια νερό το πρωί μόλις ξυπνήσουμε θα βοηθήσουν τόσο στην αποκατάσταση απωλειών από όλο το βράδυ όσο και στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού και τη ρύθμιση του σωματικού βάρους. *Τακτικός ψεκασμός με spray mist για διαρκή ενυδάτωση του δέρματός μας. *Κατά τους θερινούς μήνες και τις περιόδους έντονης σωματικής άσκησης ένα διάλυμα ηλεκτρολυτών είναι απαραίτητο ως προληπτικό μέτρο κατά της αφυδάτωσης.
Blog
Σίγουρα γνωρίζεις τη μαστίχα Χίου
Σίγουρα γνωρίζεις τη μαστίχα Χίου
Θυροειδής…ο ρυθμιστής του μεταβολισμού!
Θυροειδής…ο ρυθμιστής του μεταβολισμού!
Ηλιακά εγκαύματα. Τι να κάνω;
Ηλιακά εγκαύματα. Τι να κάνω;
Η αξία του μαγνησίου στον ανθρώπινο οργανισμό
Η αξία του μαγνησίου στον ανθρώπινο οργανισμό